Terug naar het overzicht

Wat is een sitemap?

Geschreven door Marloes op 10 februari 2023

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een bestand met daarin een overzicht van alle actieve pagina’s van een website en de onderlinge relatie daartussen. In de sitemap staat per pagina ook vaak beschreven wat de prioriteit is en wat de datum is waarop de pagina voor het laatst is aangepast. Een sitemap is niet verplicht, maar kan wel de organische vindbaarheid van de website verbeteren.

Voorbeeld van een sitemap

Er zijn verschillende soorten sitemaps: de sitemap.xml (voor de zoekmachine) en de sitemap.html (voor de bezoekers). De meest gebruikte variant is de sitemap.xml. In dit artikel behandelen we daarom de sitemap.xml.

Waarom is een sitemap belangrijk?

Een sitemap maakt het de crawler van Google makkelijker om de inhoud van de website te begrijpen en indexeren. In de sitemap kan de crawler zien welke pagina’s er recent zijn gepubliceerd of aangepast. De crawler kan deze pagina’s dan voorrang geven tijdens het indexeren. Waarom is dit belangrijk? De crawler indexeert niet elke dag alle pagina’s van een website. Door de crawler in de goede richting te wijzen vergroot je de kans op een snelle indexering, wat de organische vindbaarheid van de website bevorderd.

Hoe vaak de crawler langskomt is afhankelijk van het crawl budget van de website. Bij nieuwe en kleine websites kan het weken tot maanden duren voordat nieuwe content wordt getoond in Google. Bij grote websites of websites die vaak worden geüpdate wordt nieuwe content al binnen enkele dagen getoond in Google.

Is een sitemap noodzakelijk?

Een sitemap is niet noodzakelijk. Ook zonder sitemap zal de crawler van Google namelijk je website indexeren. Echter kan een sitemap de indexering van een website versnellen en daarmee de organische vindbaarheid in Google bevorderen. Daarom raden wij een sitemap altijd aan.  

Vooral websites die bezig zijn met het verbeteren en vergroten van hun organische vindbaarheid en daarom regelmatig nieuwe content publiceren of bestaande content optimaliseren hebben baat bij een sitemap. Deze websites willen dat nieuwe content zo snel mogelijk wordt getoond in de zoekresultaten van Google. Een sitemap kan de indexatie van nieuwe content bevorderen. Hoe groter de website, hoe belangrijker de sitemap wordt!

Hoe maak je een sitemap aan?

Heb je nog geen sitemap? Dan kun je aan je websitebouwer vragen een sitemap aan te maken. De websitebouwer kan handmatig een sitemap aanmaken en deze toevoegen aan het robots.txt bestand of gebruik maken van een SEO plugin, bijvoorbeeld RankMath of Yoast.

Sitemap indienen via Google Search Console

Wanneer je een sitemap hebt aangemaakt, moet deze ingediend worden bij Google Search Console. Google weet anders namelijk niet dat de website een sitemap bevat. Voor het aanmelden van de sitemap heb je een Google Search Console account nodig.

Log in en klik in het rechter menu op Sitemaps. Voer de sitemap-URL in en klik vervolgens op verzenden. Wanneer de sitemap correct is toegevoegd komt er bij status ‘Succesvol’ te staan. Geeft de status aan dat er fouten in de sitemap zitten? Klik dan op de sitemap voor meer informatie over de fouten en koppel dit door naar je websitebouwer.

Vragen over de sitemap?

Heb je vragen over de sitemap of lukt het jou niet om een sitemap te implementeren? Neem dan contact met ons op. Wij kijken graag met je mee!

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen in onze kennisbank