Terug naar het overzicht

Wat is een redirect en hoe stel je dit in?

Geschreven door Marloes op 12 januari 2023

Wil je een pagina offline halen of de URL van een pagina aanpassen? Maak dan altijd een redirect aan! In dit artikel ik je uit wat een redirect is en hoe je dit kunt instellen.

Wat is een redirect?

Een redirect is een verwijzing van een bepaalde pagina naar een andere pagina. Je geeft hiermee aan dat de oude pagina is vervangen voor een nieuwe pagina. Bezoekers worden dan automatisch doorgestuurd naar de nieuwe pagina wanneer ze de oude pagina bezoeken.

Waarom zijn redirects belangrijks?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om redirects te gebruiken.

Voorkom 404-pagina’s

Stel je hebt een pagina op je website die je graag offline wilt halen. Omdat de oude pagina al verspreid is over het internet, is de kans groot dat bezoekers via de oude URL op jouw website terecht komen. De bezoeker komt dat op een ‘dode’ pagina, ook wel bekend als de 404-pagina. Dit is een pagina waarvan de inhoud is verwijderd of een pagina die simpelweg nooit heeft bestaan. En dat wil je natuurlijk niet! Veel mensen verlaten namelijk de website wanneer ze op een 404-pagina terecht komen. Dit omdat het de bezoeker niet is gelukt de informatie te vinden waar hij of zij naar op zoek was.

wat is een redirect 404 pagina

Geef linkwaarde door

Elke pagina bouwt in de zoekmachine een zogenaamde linkwaarde op. Dit is geen cijfer van 1 t/m 10. Het is een dynamische waarde die wordt bepaald op basis van verschillende variabelen en de context. Wanneer je een pagina offline haalt zonder een redirect in te stellen, verdwijnt deze linkwaarde. En dat is natuurlijk zonde! Door een redirect in te stellen geef je de linkwaarde van de oude pagina over aan de nieuwe pagina. Hierdoor heeft de nieuwe pagina met redirect een voorsprong in de zoekresultaten ten opzichte van een nieuwe pagina zonder redirect.

Welke soorten redirects zijn er?

De twee meest voorkomende redirects zijn de 301 redirect en de 302 redirect. De bezoeker van jouw website zal geen verschil merken tussen de twee verschillende redirects. Maakt het dan uit welke redirect je gebruikt? Jazeker! De zoekmachines maken namelijk wel onderscheid tussen de twee verschillende redirects.

301 Redirect

De 301 redirect is een permanente omleiding. Hiermee geef je aan dat de oude pagina niet meer terugkomt en dat de nieuwe pagina de definitieve bestemmingspagina is. De linkwaarde van de oude pagina zal dan ook gedeeltelijk doorgegeven worden aan de nieuwe pagina. De 301 redirect is de meest gebruikte redirect.

302 Redirect

De 302 redirect is een tijdelijke omleiding. Hiermee geef je aan dat de oude pagina even offline is en dat de nieuwe pagina tijdelijk de bezoekers zal opvangen. Omdat het slechts tijdelijk is zal de linkwaarde niet worden doorgegeven aan de nieuwe pagina. De 302 redirect wordt vaak gebruikt door webshops wanneer een product tijdelijk is uitverkocht.  

Wanneer gebruik je een redirect?

  • Je hebt een aanpassing gemaakt in de URL van een pagina of blogartikel (301)
  • Je hebt een pagina offline gehaald omdat de content is verouderd of niet meer relevant is (301)
  • Je hebt een aanpassing gemaakt in de mappen structuur van je website of webshop (301)
  • Je wilt meerdere websites samenvoegen naar één website (301)
  • Je hebt een nieuwe website laten bouwen met een nieuwe URL-structuur (301)
  • Je hebt een nieuwe domeinnaam of bedrijfsnaam (301)
  • Een product is voor een lange periode niet beschikbaar (302)

Hoe stel je een redirect in?

Wanneer je actief bezig bent met het creëren van content en het optimaliseren van jouw website of webshop, zul je regelmatig redirects aan moeten maken. Het aanmaken van een redirect kan middels een plugin of via het .htaccess-bestand.

Redirect instellen via een plugin

Er zijn diverse plugins ontwikkeld waarmee je een redirect kan aanmaken. Let op! Download niet zomaar elke plugin. Niet alle plugins zijn even goed beveiligd en daarnaast zorgt het gebruik van veel plugins vaak voor een trage website. Wil je graag een plugin gebruiken? Kijk dan naar de premium versies van Yoast of Rank Math.

Wat is een redirect Yoast

Redirect instellen via het .htaccess-bestand

Het instellen van een redirect via het .htaccess-bestand is enkel mogelijk wanneer je toegang hebt tot het file management van jouw domein. Door de volgende code toe te voegen aan het .htaccess-bestand creëer je een redirect:

Redirect 301	/oude-pagina	https://takt-online.nl/nieuwe-pagina

Let op! Beschik je niet over technische kennis? Maak dan gebruik van een plugin of vraag jouw webdeveloper de redirect toe te voegen aan het .htaccess-bestand.

Vragen of redirects?

Lukt het jou niet om een redirect aan te maken of heb je vragen over het gebruik van redirects? Neem dan contact met ons op. Wij kijken graag met je mee!

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen in onze kennisbank