Terug naar het overzicht

IP-Adres uitsluiten in Google Analytics 4

Geschreven door Marloes op 16 augustus 2023

Google Analytics 4 wordt gebruikt om bij te houden hoe gebruikers met jouw website of webshop omgaan. Dit levert inzichten op die ontzettend waardevol zijn voor bedrijfsbeslissingen. Zo kun je op basis van de data de gebruikerservaring op de website optimaliseren of de interesse voor nieuwe producten/diensten bepalen. Extra belangrijk dus dat de data betrouwbaar is! In dit artikel leggen we uit hoe je intern verkeer in Google Analytics 4 kan uitsluiten.

Het belang van IP-filters

Waarschijnlijk bezoek je zelf regelmatig de website van jouw bedrijf. Google Analytics 4 zal dus ook jouw bezoeken aan de website registreren. Dit geeft een vertekend beeld van de data. Want is die ene diensten pagina wel daadwerkelijk zo populair, zoals Google Analytics 4 aangeeft? Of waren jij en je collega’s zelf verantwoordelijk voor 80% van het verkeer?

Om te zorgen dat de data uit Google Analytics 4 zuiver en waardevol blijft, is het belangrijk om jouw gegevens en de gegevens van je collega’s uit te filteren. Dit kan je doen door specifieke IP-adressen uit te sluiten.

Je IP-adres achterhalen

Om je IP-adres uit te kunnen filteren, moet je natuurlijk eerst weten wat jouw IP-adres is. Dit is vrij eenvoudig te achterhalen. Bezoek de website: https://whatismyipaddress.com/. Je ziet hier gelijk je IP-adres.

Let op: zorg ervoor dat je het netwerk gebruikt waarmee je dagelijks werkt. In de meeste gevallen is dit het WiFi netwerk van het kantoor. Werk je vaak op een hotspot? Gebruik dan de hotspot om de website te bezoeken.

IP-adres uitsluiten in Google Analytics 4

Het uitsluiten van ip-adressen in Google Analytics 4 bestaat uit 2 stappen:

 1. Het interne verkeer definiëren
 2. Het instellen van de gegevensfilters

Let op: om beide stappen te kunnen uitvoeren heb je in Google Analytics 4 minimaal bewerkrechten nodig. Ben jij beheerder van het account? Dan heb je de sowieso de juiste rechten!

Stap 1: Het interne verkeer definiëren

Eerst moeten we Google Analytics 4 vertellen welke IP-adressen als intern verkeer gezien moet worden. We leggen stap voor stap uit hoe je dit doet.

 1. Ga naar ‘Beheer’
 2. Selecteer de juiste property in het account
 3. Ga naar ‘Gegevensstreams’
 4. Selecteer de juiste gegevensstream
 5. Klik op ‘Taginstellingen instellen’
 6. Klik op ‘Alles tonen’
 7. Klik op ‘Intern verkeer definiëren’
 8. Klik op ‘Maken’
 9. Beschrijf kort om welk verkeer en/of locatie het gaat
 10. Vul bij waarde traffic type ‘internal’ in
 11. Selecteer bij zoektype ‘IP-adres is gelijk aan’
 12. Vul bij de waarde het desbetreffende IP-adres in
 13. Herhaal stap 11 en 12 indien je meerdere IP-adressen wilt definiëren als intern
 14. Klik op ‘Maken’ om de wijzigingen op te slaan

Stap 2: Het instellen van de gegevensfilter

Google Analytics 4 weet nu welke IP-adressen intern verkeer zijn. Dit betekent echter niet dat het interne verkeer nu ook direct wordt uitgesloten. Hiervoor moet er nog een gegevensfilter worden ingesteld. We leggen stap voor stap uit hoe je dit doet.

 1. Ga naar ‘Beheer’
 2. Selecteer de juiste property in het account
 3. Klik op ‘Gegevensinstellingen’
 4. Klik op ‘Gegevensfilters’
 5. Klik op de filter ‘Internal Traffic’
 6. Selecteer ‘Actief’ bij filterstatus
 7. Klik op ‘Opslaan’

Goed gedaan! Je hebt nu het interne verkeer uitgesloten van de data.

Let op: wanneer de interne filter op actief staat, kun je de debugview in Google Analytics 4 niet gebruiken via de IP-adressen die je hebt uitgesloten. Wil je de debugview toch gebruiken om bepaalde instellingen te testen? Maak dan een extra property aan zonder interne filters, deze kun je uitsluitend gebruiken om instellingen te testen.

Controleer of je IP-adres is uitgefilterd

Om er zeker van te zijn dat je IP-adres is uitgefilterd, kun je een eenvoudige check via Google Analytics 4 doen. Ga naar het realtime overzicht en open in een ander tabblad de website. Zijn er geen actieve gebruikers vanaf jouw locatie op de website? Dan is de filter correct ingesteld!

Let op: het realtime overzicht gebruikt een tijdsperiode van de afgelopen 30 minuten. Grote kans dat jij wellicht in de afgelopen 30 minuten op de website hebt gekeken. Wacht daarom even een uurtje voor dat je het controleert.

Hulp nodig met het instellen van IP-filters in Google Analytics 4?

Heb je vragen over de IP-filters in Google Analytics of wil je het instellen van jouw Google Analytics account graag uitbesteden? Neem vrijblijvend contact met ons. Wij helpen je graag verder!

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen in onze kennisbank