Terug naar het overzicht

Dit zijn de meest voorkomende website foutmeldingen

Geschreven door Patrick op 1 maart 2024

Website foutmeldingen kunnen een verwoestende impact hebben op de resultaten van online marketing campagnes. Van 404-errors tot serverproblemen – de vraag is niet of je hier mee te maken krijgt, maar wanneer. In dit artikel leggen we uit wat de meest voorkomende website foutmeldingen zijn, hoe je deze kunt oplossen en wat de negatieve effecten zijn.

Wat is een website foutmelding en hoe herken je deze?

Laten we beginnen bij de kern. Wat is een website foutmelding? Een website foutmelding is een bericht dat wordt getoond wanneer de website last heeft van een technisch probleem. Dit kan een fout in de code van de website zijn, maar ook een probleem op de server of een probleem met de internetverbinding van de gebruiker.

Een foutmelding ziet er nooit hetzelfde uit. De websitebouwer kan deze namelijk naar eigen wens opmaken. Wel wordt er vrijwel altijd een 3-cijferige code getoond, ook wel een statuscode genoemd. Aan de hand van deze code kan jouw online marketeer of website bouwer het probleem oplossen.

Het effect van website foutmeldingen op online marketing campagnes

Website foutmeldingen hebben een zeer grote invloed op de gebruikerservaring van bezoekers. Stel je voor: je bent op het internet op zoek naar een paar nieuwe sneakers. Je ziet een advertentie van een paar mooie sneakers en klikt erop. Vervolgens zie je op je scherm “Oeps, deze pagina is niet gevonden – 404 error”. Lichtelijk geïrriteerd sluit je de pagina en zoek je door naar een andere website. Als er de website geen foutmelding had getoond, had je deze sneakers wellicht wel gekocht.

5 negatieve effecten van website foutmeldingen:

 1. Negatieve gebruikerservaring
  Een website foutmelding kan leiden tot frustratie bij de bezoekers wat hun bereidheid om terug te keren naar de website kan verkleinen.
 2. Omzet vermindering
  Een website foutmelding kan ervoor zorgen dat de bezoeker geen aankoop of aanvraag kan indienen, wat leidt tot een verlies aan omzet.
 3. SEO-Schade
  Als jouw website vaak foutmeldingen heeft, kunnen zoekmachines jouw website als minder betrouwbaar classificeren. Hierdoor zal je website lager ranken in de zoekresultaten wat een negatief effect heeft op de zichtbaarheid.
 4. Reputatieschade
  Als een bezoekers vaker problemen ondervinden bij het gebruik van jouw website, kunnen zij jouw bedrijf als onbetrouwbaar of onprofessioneel beschouwen.
 5. Verspilling van het advertentie budget
  Wanneer bezoekers vanuit jouw advertentie terecht komen op een foutmelding, wordt het advertentiebudget verspild. De bezoekers zullen niet alleen een slechte ervaring met je website hebben, maar ook sneller geneigd zijn om bij de concurrent te gaan kijken.

Dit zijn de meest voorkomende website foutmeldingen

401 Unauthorized

De toegang tot de desbetreffende pagina is geweigerd omdat de bezoeker niet over de juiste rechten beschikt.

403 Forbidden

De server begrijpt wat het verzoek inhoudt, maar weigert deze uit te voeren. Dit kan gebeuren als de gebruiker niet de juiste machtigingen heeft om toegang te krijgen tot het desbetreffende document of pagina.

404 Not Found

De server kan de opgevraagde pagina niet vinden. Dit is één van de meest voorkomende website foutmeldingen. In de meeste gevallen is de url van de pagina gewijzigd óf is de pagina offline gehaald.

Deze foutmelding kan opgelost worden door een redirect aan te maken. In het artikel “Wat is een redirect en hoe stel je dit in?” vertellen we je hier meer over!

500 Internal Server Error

Er heeft een fatale fout plaatsgevonden op de server tijdens het verwerken van de opgevraagde pagina. Vaak werkt de hele website dan niet meer. Deze foutmeldingen kan verschillende oorzaken hebben: een fout in de code, een ontbrekend of beschadigd bestand, een verouderde plugin, een oude PHP-versie of problemen met de database.

Voor het oplossen van deze foutmelding is veel technische kennis vereist. Neem daarom contact op met je websitebouwer of hosting provider.

502 Bad Gateway

De server heeft een ongeldige reactie gekregen van een andere server. Dit wordt vaak veroorzaakt door overbelasting van de server, een verouderde browser of een blokkering door de firewall.

In de meeste gevallen wordt deze foutmelding veroorzaakt door een overbelasting van de server. Wacht enkele minuten en herlaad de pagina, het probleem zal dan vanzelf opgelost zijn. Blijft dit probleem zich alsnog aanhouden? Neem dan contact op met je websitebouwer.

503 Service Unavailable

De server is tijdelijk niet beschikbaar om het verzoek te verwerken. In de meeste gevallen is dit slechts tijdelijk, bijvoorbeeld vanwege onderhoudswerkzaamheden of overbelasting.

Neem contact op met je websitebouwer of hosting provider om de specifieke reden op te vragen. Bij onderhoudswerkzaamheden zal dit probleem vanzelf opgelost zijn. Bij overbelasting kan het zijn dat je op het limiet van je hostingpakket zit. Je zal dan geadviseerd worden om het pakket te upgraden.

Hulp nodig?

Heb je een vraag over website foutmeldingen? Of kan je hulp gebruiken met je website of online marketing campagnes? Wij gaan graag vrijblijvend met je in gesprek, telefonisch óf op ons kantoor in Goirle. Plan gemakkelijk een online afspraak in of bel ons op 013 23 40 000

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen in onze kennisbank