ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent IP-adressen uitsluiten in Google Analytics UA - | Takt Online
Marketing - Webstatistieken
2 minuten leestijd, 19 oktober 2021

IP-adressen uitsluiten in Google Analytics UA

Marloes Buijk

Google Analytics wordt gebruikt om bij te houden hoe gebruikers met je website of webshop omgaan. Om te zorgen dat de data uit Google Analytics zuiver en waardevol blijft, is het belangrijk om te zorgen dat jouw gegevens en de gegevens van je collega’s worden uitgesloten. Maar hoe kun je de gegevens uitsluiten? Dit kunnen we doen door jouw IP-adres en de IP-adressen van je collega’s weg te filteren in Google Analytics.

Hoe achterhaal ik mijn IP-adres?

Als jij en je collega’s allemaal op hetzelfde netwerk zitten zullen jullie hoogstwaarschijnlijk gebruik maken van hetzelfde IP-adres.Dus wanneer je dit IP-adres weet te achterhalen kun je gemakkelijk iedereen uitsluiten. Mochten er nou collega’s thuiswerken of op een andere locatie, dan moet je deze wel apart toevoegen.

Bekijk de website: https://www.watismijnipadres.nl/ en zie gelijk wat jouw IP-adres is.

Filter in Google Analytics instellen

Ga naar Google.com/analytics en login het het juiste account. Selecteer vervolgens de optie ‘beheerder’ aan de linkerzijde van de pagina. Nu zie je een overzicht van drie kolommen, account, property en weergaven. Selecteer vervolgens in de kolom van account de optie ‘filter toevoegen’. Nu zul je gevraagd worden een naam te geven aan je filter. Geef hier bijvoorbeeld de naam ‘IP filter, locatie x’, mocht je in de toekomst andere locatie toevoegen kun je ze zo makkelijk onderscheiden. Vervolgens zul je een filtertype moeten kiezen, ga voor de optie ‘vooraf gedefinieerd’, voor andere andere opties zul je ‘uitsluiten’, ‘verkeer van de IP-adressen’ en voor ‘die gelijk zijn aan’ kunnen kiezen. En vergeet uiteraard niet het IP–adres te plaatsen wat je daadwerkelijk wil uitsluiten en op te slaan.

Check of het is gelukt

Om er zeker van te weten dat het gelukt is om het IP-adres te filteren kun je dit eenvoudig checken via Google Analytics. Dit doen we door te kijken onder rapporten, realtime en vervolgens overzicht. Wanneer je zelf op de website of webshop aanwezig bent en in het overzicht geen actieve gebruikers staan, kan je er vanuit gaan dat je de filter correct hebt ingesteld!

Wij helpen je graag! 

Heb jij hulp nodig bij het (zuiver) integreren van Google Analytics? Of wil je met ons sparren over het behalen van jouw online doelen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of plan een belafspraak in via de onderstaande knop. Wij helpen je graag verder!