Terug naar het overzicht

Waarom zijn wireframes zo belangrijk?

Geschreven door Marloes op 3 november 2022

Vrijwel alle bouwprojecten worden uitgevoerd aan de hand van een bouwtekening. Want tijdens een bouwproject, van bijvoorbeeld een huis, kan er van alles mis gaan. Voor je het weet loopt het hele project in de soep en zit je ver over je budget heen.

Wij van Takt Online kijken op dezelfde manier naar websites en webshops. Bij de start van een project beginnen wij altijd met het maken van een bouwtekening. In ons vakgebied noemen wij dit een wireframe. Hoe beter en gedetailleerder het wireframe, hoe effectiever het eindresultaat!

Wat zijn wireframes?

Een wireframe is een concept schets van een website, webshop of applicatie. Hoe ziet dit eruit? Simpel gezegd is het een grote tekening van de grove lijnen van het platform. Wireframes worden voornamelijk gemaakt om alle elementen en functionaliteiten van het desbetreffende platform te visualiseren zonder te veel tijd te besteden aan de opmaak. Dit is dan ook de reden waarom wireframes veelal zonder kleur of foto’s worden opgemaakt. De focus ligt op de fundering van de website.

Soorten wireframes

Er zijn een aantal verschillende soorten wireframes waar wij mee werken. De soorten wireframes variëren in details, van zeer eenvoudige wireframes tot wireframes die functioneren als simulaties van de uiteindelijke website.

Eenvoudige wireframes

Eenvoudige wireframes worden ook wel low-fidelity genoemd. Bij dit type wireframes wordt alles zo abstract mogelijk gehouden en wordt er voornamelijk gewerkt met zwart-wit vlakken en dummy teksten. Hierdoor kan er al vrij snel een globaal beeld worden geschetst van de website, webshop of app. Ondanks dat dit type wireframe voor elk soort website, webshop of app gebruikt kan worden, zal dit voornamelijk worden gebruikt voor de eenvoudigere websites. Denk aan bijvoorbeeld een website voor kleinere MKB bedrijven.

Voorbeeld eenvoudige wireframe

Gedetailleerde wireframes

Gedetailleerde wireframes worden ook wel high-fidelity genoemd. In tegenstelling tot de eenvoudige wireframes gaat dit type wireframe iets verder in de details. Zo wordt er gebruik gemaakt van verschillende typen grijs en in sommige gevallen zelfs kleur of foto’s. Daarnaast zal in dit type wireframe ook naar de knoppen en teksten worden gekeken. Hierdoor wordt het allemaal iets visueler en krijgt men een beter beeld van het uiteindelijke resultaat. Dit type wireframe wordt voornamelijk gebruikt op de iets grotere type websites, waar de details een belangrijke rol spelen. Hierbij zal het voornamelijk worden gebruikt bij grotere MKB bedrijven.

Voorbeeld gedetailleerde wireframe

User wireframes

Bij dit type wireframes ligt de focus voornamelijk op het in kaart brengen van de customer journey. Daarbij wordt gebruik gemaakt van notities die kort uitleggen wat de functies zijn van bepaalde elementen en wat voor interactie er zal plaatsvinden voor de gebruiker. Vervolgens zal er worden gekeken naar de overal logica waarop de wireframes zijn opgesteld om te kijken of het gebruiksvriendelijk is. Omdat er bij dit type wireframe voornamelijk gekeken wordt naar de gebruikers, zie je dit type wireframe vooral gebruikt worden in het opzetten van webshops. 

Voorbeeld gebruikersstroom

Interactieve wireframes

Dit zijn wireframes waarin het mogelijk is om daadwerkelijk te klikken en te swipen. Hierdoor krijgt men een heel goed beeld van de uiteindelijk uitwerking en het gevoel dat dit de eindgebruiker geeft. Dit type wireframe kan indien nodig worden uitgewerkt tot een prototype van de uiteindelijke website, webshop of app. De interactieve wireframes worden voornamelijk voor grote projecten gebruikt. Projecten waar het erg belangrijk is dat er geen onnodige development uren worden gemaakt. Daarom zie je dit type wireframes vaak terug bij grote webshops op apps. 

De voordelen van wireframes

Wireframes geven structuur

Door tijdens het opzetten van de wireframes weinig of zelfs geen aandacht te geven aan het visuele uiterlijk is het makkelijker om de focus te houden op wat echt belangrijk is in de beginfase: de structuur. Door de inzet van wireframes is het eenvoudig een overzicht te creëren van alle benodigde pagina’s en de onderlinge verhoudingen hiervan. Door dit te visualiseren komen ontbrekende elementen en functionaliteiten snel aan het licht. De inzet van wireframes biedt structuur  en zorgt ervoor dat de opdrachtgever en de ontwikkelaar op één lijn zitten. Zowel in het feedbackproces als in de communicatie met betrekking tot de wensen en verwachtingen.

Wireframes creëren snelheid

Het ontwikkelen van een website, webshop of app gaat uiteraard niet zonder feedback van de opdrachtgever. Het moment waarop feedback wordt gegeven, is echter cruciaal voor het tijdschema van een project. Een vrij simpele aanpassing, zoals de locatie van een knop, kan in een al ontwikkelde website of webontwerp namelijk best wat tijd kosten. Doordat wireframes relatief eenvoudig worden opgezet, kost het minder tijd om deze aan te passen dan een al ontwikkelde website of webontwerp. Wij zeggen dan ook vaak, hoe complexer een project hoe belangrijker de wireframes!

Wireframes besparen geld

Veel opdrachtgevers zien niet direct de waarde in van wireframes. Echter laat de praktijk zien dat niks minder waar is. Door het opzetten van wireframes zal zowel de ontwerpfase als de ontwikkelfase een stuk efficiënter verlopen. Door het voorkomen van ingrijpende veranderingen in een later stadium van een het project en goede communicatie tussen de opdrachtgever en de ontwikkelaar zal er tijd en dus ook geld worden bespaart.

Wil jij ook wireframes gaan gebruiken?

Voor meer vragen over A/B testen kun je contact met ons opnemen via het contactformulier of een belafspraak inplannen via de onderstaande knop.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen in onze kennisbank